Skuteczne uszczelnianie starego komina

Komin to bardzo ważna część każdego budynku, jednak aby jego funkcjonalność była prawidłowa musi być całkowicie szczelny. Jeśli ciąg kominowy nie jest właściwy to spaliny nie będą odpowiednio odprowadzane. Z kolei przy wentylacji grawitacyjnej nieszczelny komin nie zapewni odpowiedniej cyrkulacji powietrza w pomieszczeniach. Z tego właśnie powodu konieczne jest regularne sprawdzanie szczelności i ciągu w kominie i w razie konieczności wykonywanie niezbędnych napraw. Dotyczy to zarówno ogrzewania, jak i musi mieć zastosowanie jeśli chodzi o kominy do kominków.

Jak uszczelnić komin?

Z pewnością konieczne będzie dobranie odpowiedniej metody uszczelnienia komina. To na jakie rozwiązanie się zdecydujemy powinno być oparte przede wszystkim na obecnym stanie rzeczonego komina, jak również w oparciu o żywotność oraz trwałość konkretnego rozwiązania. W wielu przypadkach uszczelnienia wymagają jedynie pojedyncze przewody wentylacyjne lub kominowe. Jednak zawsze pierwszym i niezbędnym krokiem jest przegląd kominiarski, który wskaże nam ewentualne nieprawidłowości. Komin musi być regularnie sprawdzany przez właścicieli domów jednorodzinnych, jednak z uwagi na bezpieczeństwo własne i swoich bliskich powinniśmy na własną rękę zlecać kontrolę co najmniej raz na rok.

Metody stosowane do uszczelniania kominów

Wybór najlepszej najlepiej skonsultować ze specjalistą. Możemy zdecydować się na obróbkę komina za pomocą blachy, na jego szlamowanie, frezowanie lub zamontować wkłady kominowe ceramiczne bądź inne dostępne na rynku. Ich ceny są zróżnicowane więc wskazane będzie dobranie takiego do swoich możliwości i oczekiwań.

Które rozwiązanie najlepsze?

Wiele zależy od samego komina, jego stanu, wieku i tego w jaki sposób został wykonany. Z pewnością również rozbieżności cenowe będą miały wpływ na ostateczną decyzję. Powinniśmy jednak patrzeć bardziej długofalowo, gdyż uszczelnianie poprzez montaż wkładu może doprowadzać do zwężania komina i w krótkim czasie spowodować konieczność jego wymiany.